Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

   
                

Galleri » Kolmila på Gålö oktober / November2012

Hembygdsföreningen Gålö Gärsar ser som en av sina uppgifter att hålla öns historia levande och återuppliva gamla traditioner. Däri ingår projektet med kolmilan på Gålö. 2012 blir den fjärde milan - tidigare milor 2006, 2008 och 2010. Kommersiell kolning har inte förekommit i vårt område sedan gengasepokens slut i mitten av 1940-talet Vår kolmila är storskalig med ca 50 kbm björkved. Den beräknas vid god kolning ge ca 15 kbm kol (30%) av god kvalitet. Milkol har bättre värmevärden än fabrikstillverkade briketter och kan användas vid smide och andra heta arbeten men idag framför allt i grillar.

Veden avverkas under vintern och våren och torkats hela sommaren. Milan börjar resas under augusti. När veden rests in täcks den med granris och stybb/jord så att milan blir tät. På väggarna sätts block för att hålla stybben på plats i en brant lutning.

Milan tänds i september varefter den körs med en kontrollerad förbränning i ca 10 dagar. Efter ca tre dagar går processen över i torrdestillation. Genom att reglera in- och utgående luft styrs förbränningen Milan ska kola och inte brinna.
Milan uppförs på Noors täppa. Vi försöker skapa en så autentisk miljö vid milan som möjligt och hoppas att alla besökare på så vis ska kunna skapa sig en bild hur kolning gick till förr i tiden, och hur kolarna levde.
 http://skargardsstiftelsen.se/?id=10521 Om ni vill veta mer

 

010

kommentera

011

kommentera

012

kommentera

013

kommentera

014

kommentera

 

015

kommentera

016

kommentera

017

kommentera

019

kommentera

020

kommentera

 

021

kommentera

022

kommentera

DSC_0024

kommentera

DSC_0026

kommentera

DSC_0027

kommentera

 

DSC_0028

kommentera

DSC_0029

kommentera

DSC_0030

kommentera

DSC_0031

kommentera

DSC_0032

kommentera

 

DSC_0033

kommentera

DSC_0036

kommentera

DSC_0037

kommentera

DSC_0038

kommentera

DSC_0039

kommentera

 

DSC_0040

kommentera

DSC_0041

kommentera

006

kommentera

007

kommentera

008

kommentera

 

009

kommentera

010

kommentera

011

kommentera

.