Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

   
                

 

 

 

Här kommer jag att ha recept på det som jag gillar och har lagat en del mat från Österrike och Ungern   Sverige  . Både efterätter och mat och bak .

 


 

 

Ulrikas kladdkaka med extra allt

Botten:

150 g smör

3 dl socker

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

2 dl mjöl

 

Så gör du: Smält smöret. Rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Smöra en form på 24 cm. Häll i smeten och grädda kakan i 175 gr i 14 minuter.

 

150 g marshmallows

Så gör du: Skär marshmallows i mindre delar och strö dem över kakan. Grädda ytterligare i 4-5 min i 175 gr. Låt svalna i ca 5 minuter.

 

1 burk karamelliserad mjölk

Så gör du: Bred den färdiga kolan över marshmallowstäcket.

 

Tryffel

100 g mörk choklad

100 g mjölkchoklad

1 dl grädde

Så gör du: Smält chokladen i en skål i micron. Hetta upp grädde i en kastrull. Blanda samman grädde och choklad till en jämn tryffel. Bred denna över kolan.


 

 Recept Höstgryta med svamp och enbär

6 port

 1kg älg eller nötkött tex högrev

 

1 gul lök

4 morötter

2 msk smör

11/2 tsk salt

1/2 tsk vitpeppar

4 dl vatten

2 msk kalvfond eller 1 köttbuljongtärning

1/2 msk vinäger

7 krossade enbär

1 tsk torkad timja eller 1 msk hackad färsk

1 msk svartvinbärssele

1 smk soja

3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde

3 msk vetemjöl

1/2 dl kallt vatten

 

200 g färsk svamp

2 msk smör

salt och peppar

 

Garnering:

1 msk färsk el fryst lingon

färsk timjan.

 

1. Skär köttet i grytbitar, skala och tärna lök och morot grovt.

2. Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna, salta och peppra. Lägg över i en gryta.

3. Bryn lök och morot och lägg i grytan.

4. Tillsätt vatten, fond, vinäger, enbär, timjan, gel, soja och grädde.

5. Sjud grytan ca 45 min eller tills köttet är mört. Rör ner mjöl blandat med vatten och sjud ytterligare 15 min.

6. Stek svampen i smör och rör ner den i grytan. Strö över lingon och timjan.

7. Servera grytan med kokt potatis

 

 

 

 

 recept Lasagne med bacon och svamp

4 personer

1pkt bacon ca 140 g

150 g färska champinjoner

2 msk olivolja till stekning

80 g färsk spenat

salt och peppar

3 vitlöksklyftor

1 burk hela tomater

1 msk tomatpuré

1 dl kärnfria svarta oliver

150 g getost

4 färska lasagneplattor

18x24 cm

 

Béchamelsås

2 msk smör

3 msk vetemjöl

6-7 dl gräddmjölk

 

1. sätt på ugnen på 175 grader

2. skär baconet i mindre bitar och knaperstekt i varm stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.

3. Skriv svampen och fräs mjuk i en kastrull i lite olivolja. Låt spenaten fräsa med någon minut till den mjuknar, och krydda med salt och peppar. Skiva vitlöken och tillsätt tillsammans med de hela tomater, tomatpuré och oliverna. Låt koka i hop tills vätskan nästan kokat bort, ca 10 minuter.

4. Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull och blanda med vetemjöl.

Häll på nästan all gräddmjölk och låt koka upp under omrörning. Blir såsen för tjock kan du späda med det sista av gräddmjölken. Krydda med salt och peppar.

5. Varva tomats¨ås, bacon, getost i skivor, béchamelsås och lasagneplattor i en ugnsform ca 18x24 cm. Börja och sluta med béchamelsåsen.

6. Låt stå i ugn i ca 40 min. Låt svalna något 7-10 min. Skär upp och servera med sallad.

 

 

Päronsallad med palsternacka, granatäpple & valnötter

Sallad

Päronsallad med palsternacka, granatäpple & valnötter

500 g palsternacka, skalad och delad i bitar
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 dl valnötter
4 päron
100 g rucola
1 granatäpple, kärnorna
1/2 dl färdig balsamicosirap
salt

Koka palsternackan någon minut i saltat vatten, den ska ha kvar tuggmotstånd. Häll av och blanda med olja, vinäger och salt. Rosta nötterna gyllene i torr stekpanna. Dela päronen i 4 klyftor, skär bort kärnor och skaft. Dela varje klyfta i 3, blanda med palsternackan. Lägg rucola på ett fat, toppa med palsternacka, päron, nötter och granatäpple. Ringla över balsamico. 

 

Lökpaj

 Pajdeg:
75 g smör
1/2 dl crème fraiche
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt

Fyllning:
1 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 purjolök, hackad
150 g grönmögelost, smulad
3 ägg
2 dl mjölk
smör till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga och ställ i kylen minst en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200 grader. Förbered fyllningen under tiden: Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Vispa ihop ost, ägg och mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda i 200 grader, nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

 

 

 

Havtornsmarmelad
660 gram

havtornsbär

 

1,5 dl

vatten

 

390 gram

syltsocker

 

1 krm

natriumbensoat
GÖR SÅ HÄR
1. Tips; Eftersom bären är svåra att plocka, klipp av dem med en sax eller sekatör. Skölj bären och plocka bort blad och skräp. Låt rinna av. Koka bär och vatten ca 5 min. under lock. Tillsätt syltsockret och rör om. Låt koka ytterligare ca 7 minuter. Passera bärmassan i t.ex passervagga. Blanda ut natriumbensoat i lite marmelad och rör ner det i resten av marmeladen. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar. Sätt på locken. När de svalnat ska de förvaras mörkt och svalt.

 

 

Grönsakssoppa

Här kommer receptet på den goda soppan

4 pers


12 dl

vatten

 

2 st

grönsaksbuljongtärning

 

2 st

morötter

 

2 st

potatisar, fast sort

 

1 st

palsternacka

 

0,5 st

rotselleri

 

0,5 st

purjolök

 

1 st

grön paprika

 

1 dl

majskorn

 

2 klyftor

vitlök

 

1 st

chilifrukt

 

1 msk

tomatpuré

 

1 knippe

persilja

 

GÖR SÅ HÄR
1. Skala potatis, morötter, palsternacka och selleri och skär i 1,5 cm stora tärningar.
2. Lägg grönsakerna och buljongtärningarna i vattnet, låt koka ca 10 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka.
3. Strimla purjolöken. Hacka vitlök och chili. Skär paprikan i mindre bitar. Häll alla övriga ingredienser, utom persiljan, i soppan och låt koka tills grönsakerna är genomkokta.
4. Häll över hackad persilja vid servering.

Kan rekomendera enkel och väldigt god.

 

Kräftsoppa med fänkål och rotselleri 4 presoner

300 gram kräftstjärtar, utan skal

 

1 st gul lök(ar)

 

1 st vitlöksklyfta(or)

 

1 msk smör

 

1 st fänkålsstånd

 

150 gram rotselleri

 

2 msk mjöl

 


7 dl vatten

 

salt

 

2 msk hummerfond

 

1,5 dl vitt vin

 

1 krm cayennepeppar

 

2 dl grädde

 

1 dl dill

Tillagning

1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär rotselleri och fänkål i bitar. Fräs löken i smöret. Tillsätt sedan fänkål och rotselleri och fräs tillsammans en liten stund. Pudra över mjöl, rör runt.

2. Tillsätt vatten, lite salt, fond, vin, cayennepeppar och grädde och låt koka 15 minuter. Tillsätt kräftstjärtar och dill och låt allt bli varmt.

 

Världens enklaste Kyckling Curry

4 personer


2 st

stora kycklingfileer

 

1 st

purjolök

 

1 st

gul lök

 

2,5 dl

matlagningsgrädde 4-5%

 

2 msk

curry

 

1 msk

paprikapulver

 

1 tsk

cayennepeppar

 

1 st

tomat

 

2 msk

oliv olja
GÖR SÅ HÄR
1. Skär fileerna i munsbitar och stek dem gyllenbruna i olja, krydda om så önskas med svartpeppar och lite salt.
2. Slanta hela purjolöken och skölj den i vatten. Lägg lite mat fett i en annan kastrull och fräs purjolöken. Hacka även den gula löken och fräs tillsammans med purjon.
3. När lökarna har blivit genomskinliga krydda med paprika pulver, cayennepeppar och curry pulver. Beroende på styrkan på era kryddor kan det behövas mer eller mindre, men smaka er fram.
4. Tillsätt ungefär 1 dl vatten och koka, när vätskan är borta tillsätt matlagningsgrädden. Låt sjuda. Tillsätt kycklingen när den är nästan färdigstekt och låt sjuda ihop.
5. Om ni tycker att det är för lite sås tillsätt lite mjölk eller mer matlagningsgrädde om ni känner för det. Hacka tomaten och strö över grytan - när du tar av den av värmen.

Serveringsförslag: Potatisklyftor, bulgur, ris

 

 

.

 

 Fylld baconlindad kycklingfilé (Gi) 4 per

Ingredienser
Kycklingfilé 800,0 gram
Bacon 140,0 gram
Philadelphiaost 200,0 gram
Ädelost 20,0 gram
Vitlök 1,0 klyfta
Persilja (finhackad) 2,0 msk
Salt & vitpeppar
Matfett till stekning 2,0 msk
Tillbehör:
Råris 0,5 dl
Sallatsblad
Rädisa
Tandpetare

Tillagning
1.Lägg philadelphiaosten i en skål och pressa ner vitlöken. Hacka persiljan och lägg i. Riv ädelosten och lägg ner. Rör om och krydda röran med salt och peppar.


2.Skär ett snitt längsmed kycklingfiléerna och fyll dem med röran. Svep varje fylld filé i bacon och fäst med en tandpetare.


3.Bryn de baconsvepta kycklingfiléerna i omgångar i het panna. Lägg tillbaka alla filéerna i samma panna och låt dem bli genomstekta på svag värme under lock. Det tar allra högst 10 minuter. Servera med tillbehören.

 

 



 

 

Köttfärsgratäng med zucchini

4 port
500 gram nötfärs

 

2 st zucchini

 

1 st gul lök(ar)

 

1 st vitlöksklyfta(or)

 

olivolja

 


salt och svartpeppar

 

3 dl krossade tomater

 

1 st lagerblad

 

oregano

 

1,5 dl grädde

 

Tillagning

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär zucchinin i skivor på längden. Salta på båda sidor och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj och torka av.
Hacka lök och vitlök. Stek nötfärs, lök, vitlök i olja och salta och peppra. Tillsätt tomater, lagerblad, oregano och grädde. Låt kokaen stund.

Varva sås och zucchini i en smord form. Gratinera i ca 30 minuter. Servera med en sallad.

 

Wiener Schnitzel

 

Ingredienser för fyra pesoner:
4 kalvschnitzel
Salt
Mjöl
1 ägg
Ströbröd
smör eller margarin

Tillagning:
Börja med att banka köttet tunt och gör små snitt längs kanten. Salta på båda sidorna. Vänd schnitzeln i mjöl, sedan i vispat ägg och sist i ströbröd.

Stek schnitzlarna i rikligt med fett, gärna blandat med olja, tills de blir gyllenbruna på båda sidorna.

Servera schnitzeln med en citronskiva och eventuellt med kapris.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Recept på Torsk med kaviarsås

500 g torsk, sej eller anna vit fisk.

salt

ca 1dl ströbröd

matfett

21/2 dl mellangrädde

1 dl lättrökt kaviar

salt, peppar

1 dl finhackad purjolök

3/4 dl finhackad dill

 

Garnering:

2 kokta ägg

2 msk finhacksd dill

Till servering

kokt potatis

 

 

 

 

1. Skär torsken i 4 cm breda bitar och vänd dem i lättsaltad ströbröd.

Stek fisken lätt i rikligt med matfett. Den ska inte vara genom stekt. Lägg den i en smord form ugnsfast form.

2. Vispa i hop grädde,kaviar, salt och peppar. Tillsätt purjolök och dill. Häll röran över fisken och grädda i 225 grader i 15 minuter.

3. Hacka äggen smått. Strö ägghacket och dill över torsken servera med potatis och sallad.

 

 

 

 

Paprikakyckling

 

1 kyckling eller kycklingdelar, c:a 1 kg
2 msk olja eller ister
1 lök
1 msk stark paprika
1 grön paprika (helst den avlånga sorten)
1 tomat
salt
4-5 dl gräddfil eller crème Fraîche

Dela kycklingen i mindre delar. Hacka löken mycket fint. Häll lite av oljan/istret i en gryta och koka löken mjuk under lock. Ta av grytan från värmen och blanda ned paprikapulvret och kycklingdelarna. Höj värmen och stek i några minuter tills kycklingen har fått lite färg. Var försiktig bränd lök- och paprikablandning smakar inte gott. Salta när kycklingen fått färg och låt sjuda försiktigt under lock. Lägg i tomaten och paprikan när kycklingen är halvklar. Om vätskan kokar bort, tillsätt lite vatten. Ta bort tomaten och paprikan när kycklingen är mjuk. Reducera därefter vätskan över hög värme. Häll i gräddfilen eller crème Fraîcheen och skaka pannan försiktigt så att köttet inte faller av benen. Gräddfil skär sig om den för koka men en gryta med crème Fraîche kokas upp.

 

Gulasch

 

Mest känd av alla ungerska rätter är nog gulaschen. Gulasch lagas på många olika sätt i Ungern men en sak är gemensamt: den serveras med galuska (nudlar) och aldrig med ris eller potatis. Ett annat fel som oftast görs utanför Ungern är att gulaschen blir för torr. Gulasch har alltid mer sås än en vanlig gryta men inte fullt så mycket att det blir en vattnig soppa. En viktig ingrediens är kummin. Uteslut den inte! Receptet nedan är Gulyásleves, dvs. gulaschsoppa, det vanligaste receptet. Själv brukar jag göra den lite mer som gryta, mer om det nedan.

5 hg nötkött
50 g margarin
2 dl finhackad lök
2 teskedar paprikapulver
lite starkt paprikapulver
1/2 tsk kumminfrön
1 klyfta vitlök
2 gula avlånga paprikor eller två gröna runda
2 tomater
6 hg potatis
salt

Skär kötet i mindre bitar, c:a fyra cm. Smält margarinet och stek den mycket finhackade löken tills den blir genomskinlig, den får inte ta färg. Blanda ned paprikapulvret och stek ytterligare något under omrörning på svag värme. Lägg i köttet och blanda ordentligt. Salta och tillsätt pressad vitlök och de hela kumminfröna.
Häll på några matskedar vatten och täck grytan med lock. Sjud på svag värme .Rör om ofta.
Skär potatisen i ganska stora tärningar. Hacka tomaterna grovt och skiva paprikorna. När köttet börjar kännas mjukt tillsätter du potatisen, tomaterna och paprikabitarna. Rör om ordenligt och häll på så mycket vatten att det täcker. Sjud gulaschen tills potatisen är klar.

 

Ungersk potatisgryta

Det här behövs för ca 4 port:
8-10 potatisar, ca 800 g
2 lökar
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 grön paprika
3 tomater
5 dl vatten
2-3 msk köttfond
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
1 tsk kummin
3 Kolbasz-korvar
hackad persilja Gör så här
1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löksorterna på svag värme i lite matfett tills löken blir mjuk och glansig utan att få färg.
2. Skala potatisen och skär den i klyftor. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skålla och skala tomaterna. Skär dem i klyftor.
3. Lägg ner potatis, paprika och tomatklyftor i grytan. Tillsätt vatten, köttfond, paprikapulver, salt och kummin. Låt allt puttra på svag värme under lock ca 20 minuter.
4. Skär korven i slantar och lägg ner dem i grytan. Låt koka i ytterligare några minuter. Smaka av. Strö över hackad persilja. Smaklig måltid

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

.